Belváros-Lipótváros

Okosparkolás

Parkoljon könnyedén, stresszmentesen a PARKER okosparkolás alkalmazás segítségével! Az ingyenes PARKER applikáció (az Ön navigációs alkalmazásával együtt) megmutatja Önnek a legközelebbi szabad parkolóhelyet Budapest belvárosában.

Ha szívesen spórolna...

TÖLTSE LE ÉS HASZNÁLJA A PARKER ALKALMAZÁST!

 alt=                                   alt=


 


A rendszerről

 Budapest Belvárosa 2019 őszén elindította az okosparkolás rendszerét, ami a szabad parkolóhelyek megtalálásában segíti az V. kerület lakóit és az ide látogatókat.

 Az útburkolatba süllyesztett érzékelők a nap 24 órájában figyelik, hogy áll-e autó az adott parkolóhelyen, az ingyenes PARKER applikáció pedig megmutatja a legközelebbi szabad parkolóhelyeket a parkolni kívánó autósok számára.

A rendszer működésével jelentősen csökken a parkolóhelyek idegölő keresése, amely jelenleg a belvárosi forgalom körülbelül 30 százalékát teszi ki, így kevesebb a forgalmi fennakadás, továbbá időt pénzt és üzemanyagot spórol az autósok számára, valamint csökkenti a káros anyag kibocsátást is.

Hogyan működik?Akár útszakasz-, akár parkolóhely-szinten megjeleníthető, hogy hol találhatók szabad parkolóhelyek.

A kívánt nézet kiválasztható a kezdőképernyő bal felső sarkában található fogaskerék ("Beállítások") ikonra kattintást követően a "Nézet" menüpont alatt.


Az úti cél beírását, vagy a térképen való megjelölését követően akár kedvenc navigációs alkalmazásával is a helyszínre navigálhat. Ekkor az úti célja közelébe érkezéskor egy felugró értesítés fogja tájékoztatni arról, hogy ideje visszaváltani a PARKER alkalmazásra és ellenőrizni, hogy hol találhatók a környéken szabad parkolóhelyek.
A sikeres parkolást követően néhány gombnyomással el is indíthatja a parkolási tranzakciót, hiszen az alkalmazás az elmentett rendszám, a parkolási zónaadatok, valamint az Ön mobilszolgáltatója alapján megírja Ön helyett az SMS-t, így Önnek már csak a "Küldés" gombra kattintva el kell küldenie azt.

A "Beállítások"-ban a korábban említett "Nézet" mellett elmenthető akár 5 különböző rendszám,, beállíthatja mobilszolgáltatóját, valamint "parkolóhely-szintű" nézet-beállítás esetén kiválaszthatja az Ön számára releváns parkolóhely-típusokat, így szűrhet például kifejezetten mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyekre. Ekkor a térképen csak a kiválasztott parkolóhely-típusok jelennek meg.

A RENDSZER MŰKÖDÉSI TERÜLETE


A belvárosi okosparkolási rendszer kiépítése 3 ütemben került megvalósításra. 2019-ben a déli városrészben, több mint 1300 parkolóhelyen kezdhették el használni a rendszert az autósok, majd 2020-ban a középső és északi városrész további közel 2400 helyével bővült a szolgáltatási terület. 2021-ben befejeződik az V. kerület összes közterületi parkolóhelyének "felokosítása", így összesen közel 5 200 parkolóhely valós idejű foglaltsági adatait érhetik ez az autósok a PARKER alkalmazásban.
UTCAI KIJELZŐK

A PARKER alkalmazás és ezzel a teljes okosparkolás megoldás kiegészítése céljából jelenleg 2 darab utcai forgalomirányító kijelző is működik a belvárosban. Ezek a kijelzők anélkül képesek megmutatni a környéken található szabad parkolóhelyek számát az autósok számára, hogy okostelefonjukat használniuk kellene.

Az első ilyen kijelző az Irányi utca és a Veres Pálné utca sarkán található, ahol az Irányi utcán érkező autósok számára mutatja meg, hogy jobbra kanyarodás esetén a Veres Pálné utcában éppen hány darab szabad parkolóhelyet találnak.

A második kijelző a Ferenczy István utca és a Magyar utca sarkán került kihelyezésre, ahol a Múzeum körútról a Magyar utcába bekanyarodó autósokat tájékoztatja arról, hogy egyenesen továbbhaladva a Ferenczy István utcán, valamint balra kanyarodva a Magyar és Henszlmann Imre utcán együtt összesen hány darab szabad utcai parkolóhely van éppen.


a PARKER ALKALMAZÁS LETÖLTÉSE

 alt=                    alt=

  

Üzemeltetők

Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 34.

www.blkf.hu/okosparkolas

+36 1 872 7593

 

Smart Lynx Kft.

2045 Törökbálint, Vértanúk útja 1.

www.smartlynx.hu

 Észrevételek és visszajelzések:

info.parker@belvaros-lipotvaros.hu