Belváros-Lipótváros

Tarifák, pótdíjak

Várakozási díj:

Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelete alapján az V. kerület területén lévő fizető övezet az „A” várakozási övezethez tartozik, ahol munkanapokon 8:00 és 22:00 óra közötti időszakban csak díjfizetés ellenében lehetséges várakozni. A díjköteles várakozás megengedett leghosszabb időtartama 3 óra.

Az „A” várakozási övezetben fizetendő egyórai várakozási díj mértéke személygépkocsi, három- vagy négykerekű motorkerékpár, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, személygépkocsival vontatott pót- vagy lakókocsi és 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi esetében 600 forint/óra.

Lakóautó, autóbusz, 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és az ezekkel vontatható pót- vagy lakókocsi várakozási díja a korábban említett várakozási díj háromszorosa, vagyis 1800 forint/óra.

Amennyiben magasabb szintű jogszabály a naptár szerinti munkarendtől eltérésként szombati munkavégzést ír elő, úgy ezeken a szombati napokon is a fent részletezett díjköteles várakozási időszakot kell alkalmazni.

Nem kell várakozási díjat fizetni a várakozási övezetek területén minden év december 24-én üzemkezdettől az utána következő év január 1-jén üzemzárásig.

Parkolójegyet a jegykiadó automatáknál érmével (5-10-20-50-100-200 Ft), illetve – a mobil telefonos fizetési rendszerbe történt előzetes regisztráció után, vagy AD-HOC módon is – mobiltelefonon keresztül lehet váltan.

Az V. kerület fizető övezetében mobilparkolás esetén egységesen a 0501 zónakódot kell használni. A mobilparkolásról részletes információ a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján található.

https://nmzrt.hu/szolgaltatasok/parkolas/parkolas.html

Pótdíj:

A pótdíjak „számításának módját” a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/C. § (1) és (2) bekezdései tartalmazzák.

(1) „Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.”

(2) „A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese.”

Személygépkocsi, három- vagy négykerekű motorkerékpár, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, személygépkocsival vontatott pót- vagy lakókocsi és 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi esetében a fizetendő pótdíj összege:

       ·        15. napon belül: 10 200 Ft

       ·        15. napon túl: 24 600 Ft

Lakóautó, autóbusz, 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és az ezekkel vontatható pót- vagy lakókocsi esetében a fizetendő pótdíj összege pedig:

       ·        15. napon belül: 30 600 Ft

       ·        15. napon túl: 73 800 Ft

 

A pótdíj összegét az autós befizetheti:

·        A gépjárművön talált készpénz-átutalási megbízással (sárga csekk)

A csekket a gépjárművezetőnek kell kitöltenie, a fizetendő összeget a felszólítás megfelelő rovatából lehet megtudni. Természetesen az összeg meghatározásánál figyelemmel kell lenni a befizetés idejére. Ebben az esetben a befizetés után más dolga nincs a járművezetőnek, mert a befizetés adatai automatikusan bekerülnek a rendszerbe.

·       Banki átutalással, Icsekk alkalmazással

Kedvezményezett: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Számlaszám: 11784009-15505006-10290006

SWIFT: OTPVHUHB

IBAN: HU88


Közlemény rovatba, kérjük, tüntesse fel a pótdíj azonosító számát és az érintett gépjármű rendszámát. Ennek hiányában a befizetés nem azonosítható.

Icsekk alkalmazással fizetve is szükséges a pótdíj azonosítószámát és a rendszámot megadni, különben ennek hiányában a befizetés nem azonosítható.

·       Ügyfélszolgálati iroda pénztárában

Cím: 1054 Budapest, Podmaniczky Frigyes tér 6.

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 9:00-17:00

Kedd: 9:00-17:00

Szerda: 9:00-18:00

Csütörtök: 9:00-17:00

Péntek: 9:00-16:00

Pénztári ebédidő: 12:20-13:00

 

Pénztár zárása az ügyfélfogadási idő vége előtt 15 perccel.

Az ügyfélszolgálaton a pótdíjat készpénzzel vagy bankkártyával lehet kifizetni. Készpénzzel történő fizetés esetén maximum 50 db érmét fogadunk el.

Az V. kerület „A” várakozási övezete:

A Jászai Mari tér - Szent István körút - Nyugati tér - Bajcsy-Zsilinszky út - Deák Ferenc tér - Károly körút - Múzeum körút - Kálvin tér - Vámház körút - Fővám tér – Pesti alsó rakpart – Jane Haining rakpart - Széchenyi István tér – Id. Antall József rakpart által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket, kivéve az V. kerület területén található védett övezetek!

Az V. kerület védett övezetei:

       ·        Szent István Bazilika környéke:

A Hercegprímás utca (József Attila utca és Szent István tér közötti szakasza) és a Szent István tér déli oldala.

       ·        Az V. kerület belső harmada:

Az Eötvös tér - Széchenyi István tér - József Attila utca - Erzsébet tér - Deák Ferenc tér - Károly körút - Kossuth Lajos utca - Ferenciek tere - Szabad sajtó út - Váci utca - Piarista utca - Március 15. tér - Petőfi tér - Belgrád rakpart által határolt terület, kivéve az Apáczai Csere János utca, az Aranykéz utca (a parkolóház kijárata és a Türr István utca közötti szakasza), a Bárczy István utca, a Bécsi utca, a Dorottya utca (a szálloda kijárata és a Széchenyi István tér közötti szakasza), a Gerlóczy utca (a Károly körút és a Főpolgármesteri Hivatal kapuja közötti szakasza), a Miatyánk utca, a Petőfi Sándor utca, a Petőfi tér (a szálloda parkolója előtti terület), a Szervita tér, a Türr István utca, a Vigadó tér és a Wekerle Sándor utca (Belgrád rakpart és az Apáczai Csere János utca közötti szakasza).

A térkép tájékoztató jellegű.