Belváros-Lipótváros

KRESZ jelzések

Várakozási övezetek

A várakozási övezet: a KRESZ 17. § (1) bekezdésének e/2) pontjában meghatározott módon kijelölt, és a 30/2010. (VI.4.) sz. fővárosi rendelettel megállapított terület. Valamint a Budapest Főváros Közgyűlés 30/2010. (VI. 4.) rendeletének 2022.06.29-én történt módosítása értelmében 2022. szeptember 5-én hétfőtől az V. kerületben munkanapokon 8:00 és 22:00 óra közötti időszakban, díjfizetés ellenében, legfeljebb 3 óra időtartamig használható várakozásra.

                                          

A várakozási övezetbe való behajtásnál minden bejáratnál jól látható módon táblák jelzik, a KRESZ-ben előírtaknak megfelelően a várakozási övezet kezdetét.

A várakozási övezet tábla hatálya a feloldó tábláig terjedő útszakaszra, területre terjed ki. Az útkereszteződés tehát nem oldja fel a tábla hatályát, s ezért a jelzést sem kell minden utcasarkon megismételni!

Az övezeten belül a parkolás módját elsősorban a KRESZ megállásra vonatkozó általános előírásai szabályozzák. Ennek alapján tehát - egyéb jelzés hiányában az úttest menetirány szerinti jobb oldalán, az úttengellyel párhuzamosan, a járda mellett, egy sorban szabad várakozni.

Sok esetben a geometriai kialakítás lehetővé teszi, hogy a gépkocsik az alaphelyzettől eltérő módon (pl. az út tengelyére merőlegesen, ferdén, vagy a járdára részlegesen felállva) parkoljanak. Ezekben az esetekben útburkolati jelek adnak tájékoztatást a várakozás módjáról. A járdára való felállás esetén a burkolati jelek azt is jelzik, hogy meddig szabad a járdát igénybe venni. Természetesen ilyen jelzések hiányában a gépjárművezetők nem használhatják a járdákat parkolásra. A parkolási jegy megvásárlása nem jelent mentességet a KRESZ további szabályinak betartása alól. Ezért előfordulhat, hogy a rendőrség vagy a közterület-felügyelet kerékbilincset helyez fel egy gépkocsira, vagy elszállíttatja azt (annak ellenére, hogy parkolójeggyel rendelkezik), ha a várakozási övezeten belül szabálysértő módon parkol.