Belváros-Lipótváros

KRESZ jelzések

Várakozási övezetek

A várakozási övezet: a KRESZ 17. § (1) bekezdésének e/2) pontjában meghatározott módon kijelölt, és a 30/2010. (VI.4.) sz. fővárosi rendelettel megállapított terület.

Az V. kerületben munkanapokon 8:00 és 20:00 óra közötti időszakban, díjfizetés ellenében, legfeljebb 3 óra időtartamig vagy időtartam korlátozás nélkül használható várakozásra. Időkorlátozás nélkül a Pesti alsó rakparton lehet várakozni.


A várakozási övezetbe való behajtásnál minden bejáratnál jól látható módon táblák jelzik, a KRESZ-ben előírtaknak megfelelően a várakozási övezet kezdetét.
A várakozási övezet tábla hatálya a feloldó tábláig terjedő útszakaszra, területre terjed ki. Az útkereszteződés tehát nem oldja fel a tábla hatályát, s ezért a jelzést sem kell minden utcasarkon megismételni!


Az övezeten belül a parkolás módját elsősorban a KRESZ megállásra vonatkozó általános előírásai szabályozzák. Ennek alapján tehát - egyéb jelzés hiányában az úttest menetirány szerinti jobb oldalán, az úttengellyel párhuzamosan, a járda mellett, egy sorban szabad várakozni.


Sok esetben a geometriai kialakítás lehetővé teszi, hogy a gépkocsik az alaphelyzettől eltérő módon (pl. az út tengelyére merőlegesen, ferdén, vagy a járdára részlegesen felállva) parkoljanak. Ezekben az esetekben útburkolati jelek adnak tájékoztatást a várakozás módjáról. A járdára való felállás esetén a burkolati jelek azt is jelzik, hogy meddig szabad a járdát igénybe venni. Természetesen ilyen jelzések hiányában a gépjárművezetők nem használhatják a járdákat parkolásra. A parkolási jegy megvásárlása nem jelent mentességet a KRESZ további szabályinak betartása alól. Ezért előfordulhat, hogy a rendőrség vagy a közterület-felügyelet kerékbilincset helyez fel egy gépkocsira, vagy elszállíttatja azt (annak ellenére, hogy parkolójeggyel rendelkezik), ha a várakozási övezeten belül szabálysértő módon parkol.