Belváros-Lipótváros

Automaták kezelése

A BLKF Schlumberger DG4S3 típusú jegykiadó automatákat üzemeltet, melyek az 5 forintos és annál nagyobb értékű valamennyi magyar érmét elfogadják. A parkolási díjat készpénzkímélő megoldással, parkolókártyával is lehet fizetni. A jegykiadó automatáknál a jegyvásárlás bankkártyával nem lehetséges!


A jegykiadó automata kezelése egyszerű, ábrák, és kezelési utasítás segíti a jegyváltást. Megkönnyíti a használatát a folyamatos, szöveges (a kerület északi harmadában többnyelvű) információ a kijelzőn.

A jegyváltás menete:

Először az érméket kell bedobni, de ügyelni kell arra, hogy a maximum 25 db-ot fogad el a készülék. Ennél több érme bedobása esetén valamennyi érmét automatikusan visszaadja.

Az automata az első érme behelyezésekor kiírja a minimálisan fizetendő és a maximálisan fizethető parkolási díj összegét.

A bedobott összegnek megfelelő parkolási idő leteltét a kijelző folyamatosan mutatja. Ha a maximális díjnál több pénz kerül a gépbe, automatikusan visszaadja az összes érmét.

Először a kártyát kell behelyezni a chipkártya olvasó nyílásába, és határozottan, de nem erőszakosan ütközésig betolni. A készülék leolvassa a kártyát, és kiírja a felhasználható összeget.

Az automata az első érme illetve a kártya behelyezésekor kiírja a minimálisan fizetendő és a maximálisan fizethető parkolási díj összegét.

A kék gomb minden lenyomása után15 percnek megfelelő díjat emel le a gép a kártyáról, és a fizetett parkolási idő leteltét a kijelző folyamatosan mutatja

Készpénzes és parkolókártyás fizetés esetén is: a kívánt parkolási idő elérésekor a zöld gombbal lehet jegyet kérni.

Menet közben a piros gomb jobbra történő elforgatásával bármikor megszakítható a művelet és a berendezés visszaadja az addig bedobott összes érmét, vagy a változatlan értékű parkolókártyát.

Az automaták a fizetési időszak előtt egy órával bekapcsolnak és a fizetési időszak után két órával kapcsolnak ki. Ezekben az időszakokban is lehet jegyet venni, a legközelebbi fizető időszakra. Ha valaki a fizetési időszak vége előtt rövid idővel vesz jegyet, a készülék a következő időszakra meghosszabbítja a jegy érvényességét. (Pl. pénteken 21 órakor 2 óra parkolási díj befizetésével hétfőn 9 óráig lehet jegyet váltani.)