ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Központi telefonszám:

(1)872-7593

kozteruletfelugyelet@belvaros-lipotvaros.hu

1054 Budapest, Podmaniczky Frigyes tér 6

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 09:00 - 17:00
Kedd: 09:00 - 17:00
Szerda: 09:00 - 18:00
Csütörtök: 09:00 - 17:00
Péntek: 09:00 - 16:00

Pénztári ebédidő: 12:20-13:00

Főügyelet:

fougyelet@belvaros-lipotvaros.hu
Telefon: (1) 872-7593

Diszpécserszolgálat:
diszpecser@belvaros-lipotvaros.hu

diszpecser2@belvaros-lipotvaros.hu
Telefon: (1) 872-7593

Parkolás-üzemeltetés:
parkolasellenorzes@belvaros-lipotvaros.hu
Telefon: (1) 872-7593

Fax: (1) 318 - 3460

 

Adatvédelmi tájékoztató ügyfelek részére

Adatvédelmi felelős:

Kerekes Kornél

IUSTUM Consulting Kft.

info@iustum.hu

2091 Etyek, Kolumbusz utca 27.

Hol lehet megállni szabályosan mozgáskorlátozott igazolvánnyal?

Korlátozott várakozási övezetben térítésmentesen; járdán, ha annak több mint a fele szabadon marad vagy a gyalogosok számára meghagyott 1,5 méter távolság megléte esetén; várakozni tilos hatálya alatt.
Rakodó terület hatálya alatt abban az esetben, ha a gépjármű vezetője nem hagyja el a gépjárművet.
A mozgásában korlátozott személy, illetve az őt szállító gépjármű vezetője behajthat a védett övezetbe és ott várakozhat.
Mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozási helyen.
A fent leírt esetekben használatkor az igazolványt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen. Az igazolványt az ellenőrzésre jogosult személy felszólítására ellenőrzés céljából át kell adni.

Hogyan lehet használni a rakodóhelyeket?

A KRESZ 15. § (6) bek. értelmében a rakodó terület hatálya alatt az azon szerepelő kiegészítő táblák értelmében (idő és távolság korlát), ha folyamatos a rakodás. A folyamatosság ebben az esetben azt jelenti, hogy a gépjárművet a jelzőtábla hatálya alatt nem lehet lezárva hagyni, legalább egy embernek a gépjármű mellett kell maradnia.
A 30/2010 (VI. 4) Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló Fővárosi Közgyűlési rendelet II. Fejezet 6. § (4) bek.-nek értelmében egy forgalmi rendszámra kiállított rakodótárcsát lehet az áruszállítónak beszerezni, amely 20 percben maximálja a várakozás lehetőségét a kijelölt várakoztási övezetben térítésmentesen, ebben az esetben a gépjárművet lezárva ott lehet hagyni a területen.

Mi a különbség a parkolási pótdíj és a helyszíni bírság között?

Parkolási pótdíj: a korlátozott várakozási övezetben a parkolóhelyek használatához parkolójegyet kell vásárolni a kívánt időtartamra. Amennyiben a várakozás időtartama meghaladja a jegyen szereplő időt, vagy nem történt meg a parkóljegy megvásárlása, abban az esetben a parkoló ellenőr pótdíjat köteles kiszabni.
Helyszíni bírság: kisebb fokú szabálysértés miatt rendőr, közterület-felügyelő vagy más eljáró hatóságok által kiszabott bírság, amely megfizetésének elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után.

Mi számít járdának?

Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló – az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel vagy más látható módon elhatárolt – része.
A járdán csak akkor lehet várakozni, ha jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi; a jármű a járda szélességének legfeljebb felét foglalja el; a gyalogosok számára legalább 1,5 méter szabadon marad; a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

Ki jogosult behajtási engedélyre a védett övezetben?

Védett övezetbe behajtani
    a) lakossági behajtási hozzájárulással,
    b) gazdálkodói behajtási hozzájárulással lehet.

Védett övezetbe behajtani és ott várakozni
    a) lakossági behajtási-várakozási hozzájárulással,
    b) gazdálkodói behajtási-várakozási hozzájárulással,
    c) egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulással,
    d) áruszállítási behajtási-várakozási hozzájárulással,
    e) közhasznú áruszállítási behajtási-várakozási hozzájárulással,
    f) szervizszolgáltatási behajtási-várakozási hozzájárulással,
    g) eseti behajtási-várakozási hozzájárulással,
    h) sportszervezeti behajtási-várakozási hozzájárulással,
    i) városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulással,
    j) a kerületi közterület-felügyeletek részére kiállított behajtási-várakozási hozzájárulással

Hol kaphatok behajtási engedélyt?

A lakossági behajtási hozzájárulást, a lakossági behajtási-várakozási hozzájárulást, a gazdálkodói behajtási-várakozási hozzájárulást és az egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulást a kerületi önkormányzat képviselő-testülete adja ki.
A gazdálkodói behajtási hozzájárulást, az áruszállítási behajtási-várakozási hozzájárulást, a közhasznú áruszállítási behajtási-várakozási hozzájárulást, a szervizszolgáltatási behajtási-várakozási hozzájárulást, az eseti behajtási-várakozási hozzájárulást és a sportszervezeti behajtási-várakozási hozzájárulást a főpolgármester adja ki.

Hogyan lehet befizetni a bírság összegét?

Készpénz-átutalási megbízáson postai úton vagy a megbízáson szereplő bankszámlaszámra történő átutalással.

Kitől kaphatok engedélyt az V. kerület közterületeinek használatért (pl.: árusítás, kirakodás, megállító tábla, terasz használat)?

Az V. kerületben lévő, az V. ker. Önkormányzat tulajdonában lévő közterület-használati kérelmek benyújtása az V. ker. Erzsébet tér 5. sz. alatt történik, az V. ker. Polgármesteri Hivatal Közterület-hasznosítási Osztályán.
Központi e-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő 13.30 - 18.00 óra,
Szerda 8.00 - 16.30 óra,
péntek 8.00 - 11.30 óra.

Meddig kell befizetni a helyszíni bírság összegét?

A gépjárművezető távollétében kiszabott helyszíni bírságot a felszólító levél kézhezvételétől (hivatalos értesítettség) számított 30 napon belül.
Amennyiben a gépjárművezető a szabálysértés elkövetésekor találkozik az intézkedő közterület-felügyelővel, és aláírja, elismeri a szabálysértést, abban az esetben a helyszíni bírságot az elkövetés napjától számított 30 napon belül kell megfizetni.

Miért nem adható számla a büntetés összegéről?

A szabálysértésért kiszabott helyszíni bírságnak nincsen adótartalma, ezért az költségként sem jogi- sem magánszemély nem írhatja le.

Hol találhatók az V. kerületben kihelyezett kamerák?

Ide kattintva pdf formátumban megtekinthető.

end faq